Szukaj na tym blogu

niedziela, 25 listopada 2012

Cudowny zapach pieczonych jabłek w cieście francuskim...:)

Dziś przy niedzieli mam ochotę na coś słodkiego, więc zapraszam na ciastka francuskie...:)
Niebiański zapach ciastek rozniósł się po całym mieszkaniu i kusi aby zjeść choć jedno...:)
Zapraszam...!

Nie może być inaczej, ciasto na szybko wyjmuję z lodówki, a wcześniej zakupiłam w Biedronce.
Składniki ciastka:
*Ciasto z Biedronki
*Jabłka
*Rodzynki
*Miód
*Białko z jajka
Każdy może coś innego włożyć do środka, dowolna inwencja twórcza.


 Moja propozycja:
Pokroić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kawałek jabłka, dowolną ilość rodzynek i polać wszystko miodem.

Kolejna propozycja:
Z ciasta pokroić trójkąty, o wydłużonym jednym rogu, nałożyć jabłkiem i polać miodem.

 
Po nałożeniu zawijamy ciasto tak aby posklejać boki, inaczej może nam się ciastko lub rożek "rozejść" i smarujemy białkiem z jajka.

W zależności od formy, smarujemy, lub nie smarujemy dna przed nałożeniem ciastek, ja posmarowałam bo do mojej szklanej formy lubią przywierać.

Mamy gotowe ciasteczka, które wkładamy do piekarnika na ok 10-15 min w zależności od wielkości ciastek i od samego piekarnika. Temp. ok 200-220 stopni




Nasze ciasteczka już są gotowe do zjedzenia, możemy jeszcze tylko zrobić kawkę i zajadać się pysznymi francuskimi ciasteczkami.


 
Mnie osobiście bardzo przypadło do gustu to ciasto, ponieważ jest łatwo i bardzo szybko zrobić z niego coś pysznego.

Jeśli ma ktoś ochotę na zjedzenie czegoś na ostro, to również się nadaje. 
Ostatnio moja kotka Amber, zakradła się aby także zjeść pyszne ciastko z parówką w środku, i nie dziwię jej się wcale bo były pyszne te parówki w takiej odsłonie.



Każda wersja mi bardzo smakuje, a Wam...?

Używacie również takiego szybkiego sposobu na ciastka...?








45 komentarzy :

  1. Uwielbiam ciastka francuskie, głównie z jabłkiem, ale mam w głowie wiele pomysłów jak nie wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa Twoich pomysłów...:)))

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie! Ja z ciasta francuskiego zawsze robię ciasteczka z cynamonem :) Ewentualnie parki w szlafroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parki w szlafroku...?
      Brzmi ciekawie...:)

      Usuń
    2. Klawiatura musiała mi się zblokować - chodziło o parówki :) Przepraszam za pomyłkę :)

      Usuń
    3. Nic się nie stało, tylko szkoda bo to taka ładna nazwa była...:) Parki w szlafroku...:)
      Może by tak nazwać dwie parówki z cieście...?

      Usuń
    4. Ooo :D Ale trzeba do nich dodać trochę czegoś czerwonego :) Hmm.. Na pewno coś wymyślę :D

      Usuń
    5. Hehe liczę że coś wymyślisz...:)

      Usuń
  3. Wreszcie wykorzystałaś Twoje sławne ciasto francuskie hihi ;) U mnie dziś kolejny raz muffinki, tym razem z rodzynkami i mango :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu właściwie nie miało być kulinariów, ale tak pachną te wypieki i inne smakowitości w kuchni, więc postanowiłam że zapachy to zapachy i będzie na blogu wszystko co ma jakikolwiek zapach...:)

      Usuń
  4. narobiłaś mi smaku :( a na diecie jestem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić...:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jakie smaki preferujesz...:)))

      Usuń
    2. Nie lubię ciasta francuskiego. Jednak podobne wizualnie rogaliki (tą samą techniką) robi moja mama, tyle, że na cieście drożdżowym. Uwielbiam takie z białym serkiem. :)

      Usuń
    3. Ojej... rogaliki z ciasta drożdżowego to ja też uwielbiam... zwłaszcza nadziewane zmielonymi włoskimi orzechami lub migdałami....:)
      Ale ile przy nich roboty.....uuuuuu

      Usuń
  6. Jest godzina 20 :30 sklepy pozamykane, a mam smaka na te ciastka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja zawsze mam ciasto w lodówce, bo zazwyczaj mnie smaczek łapie jak nie mogę nigdzie kupić nic słodkiego...:)

      Usuń
  7. Lubie różne kulinarne eksperymenty z ciastem francuskim. Twoje wersje są bardzo kuszące ;-P

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Niestety do śniadania nic nie zostało, a piekłam po południu...hmmm

      Usuń
  9. O bożee. a ja się odchudzam ! : (

    Obserwuję !:*

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż czuję ten zapach u siebie XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłka pieczone cudnie pachną...:)

      Usuń
  11. uwielbiam wyroby cukiernicze domowej roboty :) smakowicie wygladają :)
    podoba mi się podoba u Ciebie tylko z pośpiechu tak wyszło...ale juz obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No to teraz zrobiłam się bardzo głodna :) Staram się ograniczać jedzenie, ale takich smakołyków nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłuszko w środku, więc nie są aż tak bardzo kaloryczne...:)

      Usuń
  13. Pyszności. I to jeszcze z jabłkiem. Planujemy z TŻ zrobić w tym tygodniu rogaliki ;-)
    Z tym, że my robimy na cieście drożdżowym. Ale ciasto francuskie lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Francuskie jest na szybko z Biedronki, a z drożdżowym jest sporo pracy, no ale podniebienie będzie zachwycone....:)

      Usuń
  14. Uwielbiam ciasto francuskie :) Zazwyczaj robię na słono, z mięskiem mielonym i ketchupem, z pieczarkami itp itd ale Twoje wyglądają tak smakowicie, że na weekend chyba też zrobię coś podobnego :))

    Buziaki,Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także lubię z mięsem na ostro...:)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Łatwe w przygotowaniu, zapraszam...:)

      Usuń
  16. pyszny przepis:)ja przeważnie trę jabłka do takich ciastek, a ciasto francuskie wykorzystuję też w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne jest zrobione w wersji pikantnej...:)

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że tutaj jesteś i czytasz, ale zostaw po sobie ślad w postaci komentarza abym mogła również Cię odwiedzić :)

Jeśli spodobał Ci się mój blog to nie pytaj o "obserwację za obserwację" po prostu go zaobserwuj, a ja zrobię to samo jeśli spodoba mi się Twój blog ( każdy odwiedzam! )