Dziś przy niedzieli mam ochotę na coś słodkiego, więc zapraszam na ciastka francuskie...:)
Niebiański zapach ciastek rozniósł się po całym mieszkaniu i kusi aby zjeść choć jedno...:)
Zapraszam...!
Składniki ciastka:
*Ciasto z Biedronki
*Jabłka
*Rodzynki
*Miód
*Białko z jajka
Każdy może coś innego włożyć do środka, dowolna inwencja twórcza.
Moja propozycja:
Pokroić ciasto na kwadraty, na każdy nałożyć kawałek jabłka, dowolną ilość rodzynek i polać wszystko miodem.
Kolejna propozycja:
Z ciasta pokroić trójkąty, o wydłużonym jednym rogu, nałożyć jabłkiem i polać miodem.
Po nałożeniu zawijamy ciasto tak aby posklejać boki, inaczej może nam się ciastko lub rożek "rozejść" i smarujemy białkiem z jajka.
W zależności od formy, smarujemy, lub nie smarujemy dna przed nałożeniem ciastek, ja posmarowałam bo do mojej szklanej formy lubią przywierać.
Mamy gotowe ciasteczka, które wkładamy do piekarnika na ok 10-15 min w zależności od wielkości ciastek i od samego piekarnika. Temp. ok 200-220 stopni
Nasze ciasteczka już są gotowe do zjedzenia, możemy jeszcze tylko zrobić kawkę i zajadać się pysznymi francuskimi ciasteczkami.
Mnie osobiście bardzo przypadło do gustu to ciasto, ponieważ jest łatwo i bardzo szybko zrobić z niego coś pysznego.
Jeśli ma ktoś ochotę na zjedzenie czegoś na ostro, to również się nadaje.
Ostatnio moja kotka Amber, zakradła się aby także zjeść pyszne ciastko z parówką w środku, i nie dziwię jej się wcale bo były pyszne te parówki w takiej odsłonie.
Każda wersja mi bardzo smakuje, a Wam...?
Używacie również takiego szybkiego sposobu na ciastka...?
Uwielbiam ciastka francuskie, głównie z jabłkiem, ale mam w głowie wiele pomysłów jak nie wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa Twoich pomysłów...:)))
UsuńWyglądają bardzo smakowicie! Ja z ciasta francuskiego zawsze robię ciasteczka z cynamonem :) Ewentualnie parki w szlafroku :)
OdpowiedzUsuńParki w szlafroku...?
UsuńBrzmi ciekawie...:)
Klawiatura musiała mi się zblokować - chodziło o parówki :) Przepraszam za pomyłkę :)
UsuńNic się nie stało, tylko szkoda bo to taka ładna nazwa była...:) Parki w szlafroku...:)
UsuńMoże by tak nazwać dwie parówki z cieście...?
Ooo :D Ale trzeba do nich dodać trochę czegoś czerwonego :) Hmm.. Na pewno coś wymyślę :D
UsuńHehe liczę że coś wymyślisz...:)
UsuńWreszcie wykorzystałaś Twoje sławne ciasto francuskie hihi ;) U mnie dziś kolejny raz muffinki, tym razem z rodzynkami i mango :)
OdpowiedzUsuńNa blogu właściwie nie miało być kulinariów, ale tak pachną te wypieki i inne smakowitości w kuchni, więc postanowiłam że zapachy to zapachy i będzie na blogu wszystko co ma jakikolwiek zapach...:)
Usuńnarobiłaś mi smaku :( a na diecie jestem
OdpowiedzUsuńJa także, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić...:)
UsuńA ja nie przepadam. :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jakie smaki preferujesz...:)))
UsuńNie lubię ciasta francuskiego. Jednak podobne wizualnie rogaliki (tą samą techniką) robi moja mama, tyle, że na cieście drożdżowym. Uwielbiam takie z białym serkiem. :)
UsuńOjej... rogaliki z ciasta drożdżowego to ja też uwielbiam... zwłaszcza nadziewane zmielonymi włoskimi orzechami lub migdałami....:)
UsuńAle ile przy nich roboty.....uuuuuu
Jest godzina 20 :30 sklepy pozamykane, a mam smaka na te ciastka.
OdpowiedzUsuńA ja zawsze mam ciasto w lodówce, bo zazwyczaj mnie smaczek łapie jak nie mogę nigdzie kupić nic słodkiego...:)
UsuńLubie różne kulinarne eksperymenty z ciastem francuskim. Twoje wersje są bardzo kuszące ;-P
OdpowiedzUsuńDziękuję...:)
Usuńkocham jeść takie na śniadanko:D
OdpowiedzUsuńNiestety do śniadania nic nie zostało, a piekłam po południu...hmmm
UsuńO bożee. a ja się odchudzam ! : (
OdpowiedzUsuńObserwuję !:*
Ja też się odchudzam...hehe
UsuńAż czuję ten zapach u siebie XD
OdpowiedzUsuńJabłka pieczone cudnie pachną...:)
Usuńuwielbiam wyroby cukiernicze domowej roboty :) smakowicie wygladają :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się podoba u Ciebie tylko z pośpiechu tak wyszło...ale juz obserwuję :)
Smakowicie również smakują...:)
UsuńNo to teraz zrobiłam się bardzo głodna :) Staram się ograniczać jedzenie, ale takich smakołyków nie odmówię ;)
OdpowiedzUsuńJabłuszko w środku, więc nie są aż tak bardzo kaloryczne...:)
Usuńoo zgłodniałam: ))
OdpowiedzUsuńCzęstować się, częstować...:)
Usuńmniaaaaaaaaaaaaaaamiiii :>
OdpowiedzUsuńZapraszam....:)
UsuńPyszności. I to jeszcze z jabłkiem. Planujemy z TŻ zrobić w tym tygodniu rogaliki ;-)
OdpowiedzUsuńZ tym, że my robimy na cieście drożdżowym. Ale ciasto francuskie lubię bardzo.
Francuskie jest na szybko z Biedronki, a z drożdżowym jest sporo pracy, no ale podniebienie będzie zachwycone....:)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie :) Zazwyczaj robię na słono, z mięskiem mielonym i ketchupem, z pieczarkami itp itd ale Twoje wyglądają tak smakowicie, że na weekend chyba też zrobię coś podobnego :))
OdpowiedzUsuńBuziaki,Magda
Także lubię z mięsem na ostro...:)
UsuńDziękuję...:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńŁatwe w przygotowaniu, zapraszam...:)
Usuńpyszny przepis:)ja przeważnie trę jabłka do takich ciastek, a ciasto francuskie wykorzystuję też w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńPyszne jest zrobione w wersji pikantnej...:)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuń